Berdagang CFD

Berdagang CFD
Apa itu CFD?

Apakah Dagangan CFD
dan Bagaimanakah
ia Berfungsi?

CFD atau (Kontrak untuk Perbezaan) ialah suatu bentuk instrumen derivatif yang paling popular. Derivatif ialah instrumen kewangan yang membolehkan anda berdagang aset dalam pasaran global tanpa memiliki aset itu. Contoh biasa bagi instrumen derivatif ialah opsyen, niaga hadapan atau swap.

Dengan CFD, anda tidak mempunyai pemilikan terhadap aset yang sebenar. Sebaliknya, anda menukar perbezaan harga bagi aset pendasar, dari masa kontrak dibuka sehingga masa kontrak ditutup. Tarikh penutupan atau tarikh tamat tempoh kontrak adalah tidak tetap, menjadikan CFD berbeza daripada bentuk derivatif yang lain, seperti niaga hadapan. Kontrak anda boleh untuk jangka pendek atau berterusan untuk jangka yang panjang.

Satu kelebihan berdagang CFD ialah anda boleh membuat spekulasi pada pergerakan harga dalam mana-mana arah, naik atau turun. Keuntungan atau kerugian yang anda hasilkan akan bergantung pada keputusan ramalan anda. Dengan CFD, anda boleh berdagang pelbagai aset, termasuk mata wang, ekuiti, indeks, mata wang kripto (termasuk bitcoin) dan komoditi.

Tetapi, anda perlu memahami bagaimana CFD ini berfungsi sebelum mencubanya.

Video: CFD Trading
Explained

Bagaimanakah Dagangan CFD Berfungsi?

Untuk memahami proses keseluruhannya, anda perlu mengetahui terlebih dahulu konsep dagangan margin. CFD dengan leveraj membolehkan anda mendapat pendedahan yang meluas kepada pergerakan harga, tanpa perlu melaburkan nilai dagangan keseluruhan. Ini bermakna leveraj membolehkan anda mendapat pendedahan yang lebih meluas kepada pasaran berbanding pendedahan yang anda boleh lakukan dengan modal dalam akaun dagangan anda.

Berdagang CFD - Apakah
Margin CFD?

Apabila anda mula berdagang CFD, anda perlu membuka "akaun margin", sebaik-baiknya dengan broker yang dikawal selia. Broker ini akan membolehkan anda berdagang kedudukan yang lebih besar, dengan menawarkan leveraj. Ini bermakna anda mendapat peluang untuk meningkatkan perolehan anda, dengan pelaburan modal yang kecil daripada pihak anda. Namun begitu, ingatlah bahawa leveraj juga boleh meningkatkan kerugian. Oleh itu, pilih leveraj anda dengan bijak.

Untuk mengekalkan akaun margin anda, satu jumlah minimum yang tetap daripada modal perlu ada dalam akaun anda sepanjang masa, untuk berfungsi sebagai pelapik kepada kerugian yang mungkin. Ini dikenali sebagai "margin permulaan" atau "margin deposit". Ia perbezaan antara dana yang anda pinjam daripada broker dan nilai dagangan penuh bagi kedudukan anda.

Sekiranya anda mengalami kerugian dan modal dalam akaun anda menyusut kurang daripada paras yang diperlukan, broker akan mengeluarkan "panggilan margin". Ini bermakna anda perlu mendepositkan jumlah yang diperlukan ke dalam akaun anda, dikenali sebagai "margin pengekalan".

Katalah saham Syarikat XYZ didagangkan pada harga $130 sesaham. Anda membuat keputusan untuk membeli 1,000 unit kontrak pada harga ini. Jika anda perlu membayar nilai keseluruhan kontrak ini, kosnya ialah:

$130 x 10,000 = $130,000.

Apabila menggunakan leveraj, anda boleh mendapat pendedahan kepada bilangan saham yang sama, tetapi dengan pelaburan modal yang lebih rendah. Jika margin yang diperlukan ialah 5% daripada nilai dagangan keseluruhan, anda perlu membayar $6.50 bagi setiap unit CFD dalam akaun dagangan anda sebagai margin.

Oleh itu, keperluan margin keseluruhan ialah
(0.05 x 130,000) = $6,500.

Jumlahnya jauh lebih rendah daripada $130,000, tetapi anda mendapat tahap pendedahan yang sama, seperti anda telah membeli saham secara langsung. Selain itu, anda layak mendapat 100% daripada keuntungan. Sebaliknya, anda juga akan menanggung 100% daripada mana-mana kerugian.

Peratusan margin ini akan bergantung pada negara tempat anda berdagang. Badan pengawal selia yang berbeza mempunyai had yang berbeza untuk leveraj. Had ini ditetapkan untuk melindungi pedagang daripada kerugian yang besar pada masa ketaktentuan yang meningkat.

Pesanan "Panjang" atau "Pendek" dalam Dagangan CFD

Apabila anda berdagang CFD, anda boleh membuat spekulasi tentang sama ada harga pasaran akan menaik atau menurun. Jika anda percaya bahawa harga akan menaik pada masa akan datang, anda beli aset pendasar atau membuat "pesanan panjang". Tetapi, jika anda fikir harga akan menurun pada masa akan datang, anda menjual aset tersebut atau membuat "pesanan pendek". Anda masih dapat menukar perbezaan antara harga pada masa pembukaan dan penutupan, tetapi anda juga berpeluang untuk mendapat manfaat daripada harga yang menurun.

Contoh Dagangan CFD Dengan Leveraj

Katalah anda ingin berdagang CFD, dengan aset pendasarnya ialah US30, dikenali sebagai "Dow Jones Industrial Average Index. ” Katalah US30 didagangkan pada:

Spread Bida/Tanya

"Bida" ialah harga jualan. Inilah harga yang anda jual aset tersebut. Harga yang lebih tinggi bagi dua harga ini ialah "harga tanya" atau harga beli; kadar yang anda beli aset tersebut. Perbezaan antara dua harga ini ialah "spread". Inilah kos dagangan anda. Bergantung pada kecairan aset anda dan broker pilihan anda, spread boleh rendah atau tinggi. Contohnya, broker boleh mendapat sumber sebut harga daripada kumpulan pembekal kecairan yang besar untuk menawarkan kepada anda spread bida/tanya yang paling rendah.

Sekarang kembali kepada dagangan, anda membuat keputusan untuk membeli 5 kontrak US30 kerana anda fikir harga US30 akan menaik pada masa akan datang. Kadar margin anda ialah 1%. Ini bermakna anda perlu mendepositkan sebanyak 1% daripada nilai kedudukan keseluruhan ke dalam akaun margin anda.

Dalam jam yang seterusnya, jika harga bergerak ke paras 22100.00/22112.00, anda mempunyai dagangan yang menang. Anda boleh menutup kedudukan anda dengan menjual pada harga semasa (bida) bagi US30 iaitu 22100.00

Dalam contoh ini, harga bergerak mengikut ramalan anda. Tetapi, sekiranya harga menurun, bergerak menentang ramalan anda, anda boleh mengalami kerugian. Penilaian pergerakan harga yang berterusan dan hasil yang menguntungkan/merugikan berlaku setiap hari. Oleh itu, ia membawa kepada pulangan bersih (positif/negatif) pada margin permulaan anda. Dalam senario kerugian, dengan ekuiti bebas anda, (baki akaun + Untung/Rugi) menjadi kurang daripada keperluan margin (1105), broker akan mengeluarkan panggilan margin. Jika anda gagal untuk mendepositkan wang dan pasaran terus bergerak menentang anda, apabila ekuiti bebas anda mencapai 50% daripada margin permulaan anda, kontrak tersebut akan ditutup pada harga pasaran semasa, dikenali sebagai "henti keluar".

Perhatikan bagaimana perbezaan yang kecil dalam harga boleh memberikan peluang untuk berdagang? Perbezaan kecil ini dikenali sebagai "pip" atau "peratusan dalam mata". Untuk Indeks, 1 pip bersamaan dengan tokokan harga sebanyak 1.0 yang juga dipanggil sebagai mata Indeks. Dalam pasaran forex, seperti dalam contoh di atas, ia digunakan untuk menandakan tokokan harga terkecil dalam harga mata wang. Untuk aset seperti AUD/USD, yang mengandungi Dolar AS, satu pip diwakili sehingga titik perpuluhan ke-4. Tetapi, bagi pasangan yang mengandungi Yen Jepun, seperti AUD/JPY, sebut harga biasanya sehingga 3 tempat perpuluhan.

Penilaian pergerakan harga yang berterusan dan hasil yang menguntungkan/merugikan berlaku setiap hari. Oleh itu, ia membawa kepada pulangan bersih (positif/negatif) pada margin permulaan anda. Dalam keadaan margin permulaan anda lebih rendah, broker akan mengeluarkan panggilan margin. Jika anda gagal untuk mendepositkan wang, kontrak akan ditutup pada harga pasaran semasa. Proses ini dikenali sebagai "nilai saksama (marking to market)".

Jika harga
US30
Kepada Anda Bakal Meraih atau Kerugian
(bagi kedudukan panjang)
Meningkat sebanyak +1% 22300.80/ 22312.80 USD 1044.00
Menurun sebanyak -1% 21859.20/ 21871.20 USD -1164.00

Bagaimanakah Cara
Melindungi Nilai
Menggunakan CFD?

"Bida" ialah harga jualan. Inilah harga yang anda jual aset tersebut. Harga yang lebih tinggi bagi dua harga ini ialah "harga tanya" atau harga beli; kadar yang anda beli aset tersebut. Perbezaan antara dua harga ini ialah "spread". Inilah kos dagangan anda. Bergantung pada kecairan aset anda dan broker pilihan anda, spread boleh rendah atau tinggi. Contohnya, broker boleh mendapat sumber sebut harga daripada kumpulan pembekal kecairan yang besar untuk menawarkan kepada anda spread bida/tanya yang paling rendah.

Kelebihan dagangan CFD yang penting ialah peluang untuk melindungi nilai portfolio anda daripada ketaktentuan pasaran jangka pendek, dalam kedudukan yang sedia ada. Perlindungan nilai ialah strategi yang anda boleh gunakan apabila anda ingin melabur untuk melindungi dagangan anda daripada risiko penurunan. Anda juga boleh mengehadkan keuntungan anda dengan melakukan perkara ini.

Katalah anda mempunyai portfolio ekuiti yang bernilai AUD 150,000, terdiri daripada saham yang terkemuka pada indeks ASX 200. Portfolio ini terbahagi kepada 10 bahagian dengan setiap satu bernilai AUD 15,000. Anda boleh memiliki saham Adelaide Brighton bernilai AUD 15,000 dan ANZ Banking Group Ltd. bernilai AUD 15,000.

Jika anda percaya bahawa kedua-dua syarikat ini mungkin mengalami penurunan jangka pendek dalam harga saham, disebabkan oleh laporan perolehan yang buruk, anda boleh mengimbangi sebahagian daripada kemungkinan kerugian dengan membuat pesanan pendek padanya melalui CFD.

Anda tidak menjual saham-saham ini dalam pasaran terbuka, sebaliknya anda membuat dua pesanan pendek CFD dalam Adelaide Brighton dan ANZ Banking Group Ltd. Kira-kira 10% daripada pendedahan pasaran, iaitu AUD 3,000 mungkin diperlukan untuk membuat perlindungan nilai ini.

Tetapi, mengapa memilih pesanan pendek CFD, bukannya hanya menjual saham tersebut dan membelinya lagi kemudian, selepas harga menurun? Sebabnya memilih laluan CFD ialah:

 • Anda akan menghasilkan peningkatan modal apabila anda menjual saham anda, yang boleh dikenakan cukai. Ini tidak perlu, melainkan anda ingin menghapuskan aset itu selama-lamanya. Dalam CFD, anda tidak perlu membayar duti setem dan kos dagangan akan terhad pada margin dan spread.

 • Jika pasaran menurun, kerugian dalam portfolio ekuiti anda akan diimbangi oleh kedudukan CFD pendek anda.

Tempoh Pegangan

Selepas pasaran ditutup setiap hari, mana-mana kedudukan CFD yang terbuka dalam akaun anda boleh dikenakan kos pemegangan. Ini bergantung pada kadar pemegangan yang berkaitan dan juga arah kedudukan anda; berdasarkan yang mana kosnya boleh negatif atau positif. Kos pemegangan adalah salah satu daripada kos berdagang CFD.

Start Trading Forex with a
Global Regulated Broker

Bagaimanakah Anda Memulakan
Dagangan CFD?

Lihat
6 langkah ini untuk
mula berdagang CFD:

Langkah 1 |
Build Your Knowledge

Jika anda telah tiba ke tahap ini, bermakna anda sudah berada dalam Langkah 1. Pengetahuan akan menjadi aset terbesar anda dan anda perlu mendalami sebanyak yang mungkin tentang CFD dan cara untuk mendagangkannya. Ini termasuklah pemahaman tentang terma dan konsep dagangan asas serta cara untuk menggunakan platform dagangan dalam talian termaju kami. Blog Traders Hub FP Markets merupakan pusat rujukan terbaik yang menawarkan lambakan bahan penyelidikan dan pendidikan.

Langkah 2 |
Open an FP Markets
Akaun Perdagangan

Daftar dan buka Akaun Demo atau Akaun Live dengan broker CFD yang dikawal selia seperti FP Markets. Ditubuhkan pada tahun 2005, kami tahu bahawa pedagang sentiasa mencari pengalaman dagangan yang luar biasa, dan kami menyampaikan kehendak itu dengan menumpukan pada beberapa bidang utama. Pasangan berkenaan adalah:

 • Spread kecil: Spread bagi pasangan mata wang major biasanya bermula serendah 0.0 pip, terima kasih kepada kerjasama antara pembekal kecairan yang terkemuka.

 • Pelaksanaan Pantas: Pelayan dagangan kami di NY4 Centre dihubungkan menerusi optik gentian dengan rangkaian ECN dan pembekal kecairan kami. Hal ini dapat memastikan pelaksanaan yang ultra pantas dengan kependaman rendah.

 • Teknologi Termaju: Kekuatan kami dalam bidang teknologi merupakan salah satu daripada alasan mengapa kami membekalkan syarat yang ideal untuk pengguna dengan menggunakan strategi dagangan automatik seperti Expert Advisors (EA) dan sistem salin dagangan.

 • Produk: Di FP Markets, anda boleh mendagangkan merentasi pelbagai CFD termasuk Forex, Saham, Logam, Indeks, Komoditi & Mata Wang Kripto. Kami menawarkan 10,000+ produk CFD boleh dagang merentas berbilang pasaran kewangan global pada desktop dan peranti mudah alih. Baca lebih lanjut tentang Apa yang Boleh Didagangkan.

 • Khidmat Pelanggan: Kami berbangga atas keupayaan kami dalam menawarkan sokongan pelanggan yang memenangi anugerah. Pasukan sokongan pelanggan khas berbilang bahasa kami tersedia 24/7. Hubungi kami menerusi berbagai kaedah termasuk Sembang Langsung, Telefon dan E-mel.

Langkah 3 |
Create a Trading Strategy

CFD boleh menawarkan anda pendedahan kepada beberapa kelas aset, semuanya daripada satu platform dagangan tunggal. Dalam membangunkan sebuah pelan dagangan, beberapa faktor perlu diambil kira termasuklah:

 • Kelas aset yang anda ingin dagangkan

 • Modal dagangan

 • Komitmen masa

 • Selera risiko

 • Pengalaman dagangan

Mempunyai sebuah pelan dagangan yang lengkap dan kekal dengannya adalah mustahak dalam membentuk sebuah disiplin dan melaksanakan strategi pengurusan risiko masa nyata yang berkesan. FP Markets menawarkan rangkaian eBook Dagangan dan Webinar yang dapat membantu anda membangunkan sebuah pelan dagangan yang paling sesuai dengan anda.

Langkah 4 |
Fundamental and Technical
Analysis

Dengan melakukan analisis pasaran, pedagang berupaya untuk mengenal pasti pasaran yang tidak stabil serta potensi peluang dagangannya. Terdapat dua pendekatan dalam menganalisis pasaran, iaitu Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal. Analisis fundamental berkait rapat dengan peristiwa geopolitik, pengumuman data ekonomi serta berita tergempar yang dapat mempengaruhi pasaran kewangan global.

Sebaliknya, analisis teknikal melibatkan penggunaan data pasaran bagi mengenal pasti trend dan membuat keputusan dagangan. Menerusi penggunaan penanda teknikal, anda boleh membuat keputusan yang bermaklumat potensi trend dan corak harga yang akan datang. Platform dagangan seperti MetaTrader 4 dan MetaTrader 5 disertakan dengan penanda yang diprapasang dan alatan pencartaan yang dapat membantu dalam melaksanakan analisis pasaran yang komprehensif.

Langkah 5 |
Choose Your Trading Platform

Pilihan merupakan antara manfaat utama dalam dagangan di FP Markets. Rangkaian platform dagangan kami merangkumi MetaTrader 4, o MetaTrader 5, o Iress dan Aplikasi Dagangan Mudah Alih FP Markets kami sendiri. Pilih platform yang menawarkan fleksibiliti dan kestabilan terbaik dalam dagangan. Semua platform dagangan kami menawarkan pelbagai alatan yang boleh digunakan untuk melakukan analisis pasaran dan melaksanakan dagangan dengan lancar.

Langkah 6 | Pengurusan Risiko

Pengurusan risiko adalah penting untuk setiap dagangan, tidak kira keadaan pasaran atau saiz kedudukan. Untuk mengehadkan kerugian yang mungkin, berikut ialah beberapa alat yang boleh anda gunakan:

Pesanan Henti Rugi: Peletakan pesanan henti rugi yang bijak akan membolehkan sistem menutup kedudukan anda secara automatik apabila pasaran mencapai paras harga tertentu. Ini boleh meminimumkan kerugian apabila pasaran bergerak pada arah yang merugikan.

Ambil Untung: Pesanan ini menutup kedudukan anda apabila anda telah mendapat paras keuntungan yang tertentu. Tindakan ini melindungi kedudukan anda daripada risiko pasaran yang tidak perlu.

Hentian Mengekor: Alat ini menggerakkan henti rugi anda dengan selanjutnya, jika pasaran bergerak ke arah yang menguntungkan, tetapi sebaik sahaja pasaran bertukar arah, alat ini menutup kedudukan tersebut. Pesanan ini menghalang kedudukan anda daripada ditutup terlalu awal.

Untuk penerangan yang lebih mendalam tentang analisis fundamental dan teknikal, serta pendidikan tentang dagangan, sila lawati blog Traders Hub kami.

Kelebihan CFD
Dagangan

Pelbagai pilihan pasaran kewangan: Dagangan CFD dengan FP Markets membolehkan anda mengakses pasaran kewangan terbesar dari seluruh dunia. Penawaran CFD kami merangkumi 10,000+ instrumen boleh dagangan merentasi Forex, Saham, Indeks, Logam, Komoditi dan Mata Wang Kripto. Ini termasuklah pasangan mata wang seperti USD/AUD serta saham dalam beberapa syarikat terkemuka di dunia seperti Apple dan Amazon.

Dagangan dalam pasaran yang merosot: Salah satu daripada ciri unik dagangan CFD adalah ia membolehkan anda untuk membuka kedudukan yang 'panjang' atau 'pendek'. Dalam pasaran kewangan biasa, dagangan hanya boleh melibatkan 'kedudukan panjang' dan memanfaatkan peningkatan harga yang berlaku. Sebaliknya, anda boleh membuka 'kedudukan pendek' dan memanfaatkan peralihan harga yang menurun. Hal ini menawarkan pedagang dengan peluang dagangan tambahan.

Tiada duti setem: Disebabkan anda tidak memiliki aset dasar yang terlibat, tiada duti setem dikenakan dalam dagangan CFD. Selain itu, menerusi penggunaan leveraj, pedagang dapat memanfaatkan modal mereka menerusi pendedahan yang lebih luas menerusi dagangan margin.

Leveraj: Menawarkan cara yang cekap kos untuk melabur kerana anda hanya perlu melakukan deposit sebahagian daripada nilai penuh dagangan (margin) untuk membuka sesuatu kedudukan. Keperluan margin berbeza-beza bergantung pada instrumen, kecairan dan faktor-faktor lain.

Alat lindung nilai yang berkesan: Manfaat utama dalam dagangan CFD adalah fungsinya sebagai alat lindung nilai. Ia boleh digunakan untuk melindung nilai portfolio anda terhadap ketidakstabilan pasaran jangka pendek dalam kedudukan yang sedia ada. Lindung nilai merupakan strategi yang digunakan pedagang CFD berbanding penjualan pegangan dalam instrumen lain yang mungkin melibatkan implikasi cukai.

Menyerupai dagangan pasaran aset: CFD direka untuk menyerupai persekitaran dagangan, termasuk harga pasaran dasarnya. Pembelian satu CFD saham Amazon adalah menyerupai pembelian satu saham Amazon yang didagangkan di NASDAQ.

Tiada tarikh luput tetap: Tidak seperti produk terbitan lain seperti opsyen dan dagangan masa hadapan, CFD tidak mempunyai tarikh luput. Anda boleh memegang CFD selama atau sesingkat yang anda mahu.

Berdagang CFD - Soalan Lazim

Terdapat tiga angka untuk dipertimbangkan dalam dagangan CFD - 'Bida', 'Tanya' dan 'Spread'. 'Bida' (Jual) merupakan harga jual yang biasanya dipaparkan pada sebelah kiri manakala harga 'Tanya' (beli) merupakan harga yang lebih tinggi antara kedua-dua harga ini dan merupakan kadar untuk anda membeli aset yang berkenaan. Perbezaan antara dua harga ini dikenali sebagai 'spread' dan juga kos dagangan. Bergantung pada kecairan aset anda, spread tersebut boleh menjadi lebih besar atau lebih kecil.

Mula Berdagang dalam masa beberapa Minit

Buka akaun sekarang

bullet Auto buka & tutup kedudukan
bullet Kalendar berita & ekonomi
bullet Penunjuk & carta teknikal
bullet Banyak lagi alat yang disertakan

Dengan membekalkan e-mel anda, anda bersetuju dengan dasar privasi FP Markets dasar privasi dan akan menerima bahan pemasaran pada masa depan daripada FP Markets. Anda boleh berhenti melanggan pada bila-bila masa.

Peta Laman | © FP Markets 2020Dapatkan Kemas kini segera di Telegram